Huisdieren EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt natuurlijk ook voor uw hond. Hier vindt u tips voor de eerste hulp die u uw viervoeter kan bieden voordat u ermee naar de dierenarts gaat.

De belangrijkste tips bij EHBO voor honden:

  • Blijf zelf rustig
  • Denk aan uw eigen veiligheid, dieren in nood kunnen onverwacht bijten en krabben.
  • Waarschuw de dierenarts dat u er aan komt.
  • Waarschuw indien nodig de dierenambulance.

Bloedingen

Bloedingen kunnen overal voorkomen met uiteenlopende oorzaken. Bij zeer ernstige bloedingen is het goed deze proberen te stelpen voordat u naar de dierenarts komt. Bij minder ernstige bloedingen is het stelpen erop gericht de auto niet helemaal onder het bloed te hebben.

Slagaderlijke bloedingen

Bij slagaderlijke bloedingen kunt u deze gestelpen door stevig te drukken met een stuk schone stof . Indien dat onvoldoende is, kunt

u ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de straartbasis, de liezen, de oksels en de hals.

Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.

Bloeding aan het oor

Deze zijn meestal het gevolg van vechtpartijen en kunnen enorm bloeden. Om te voorkomen dat alles onder het bloed komt te zitten is het handig

om een stuk oude panty over de kop te trekken waardoor het oor niet meer zo klappert. Zo blijft de auto schoon en zal de dierenarts u dankbaar zijn.

Bloedingen aan de neus, voetzolen en staart

Ook deze kunnen behoorlijk ernstig bloeden. Het beste bedekt u deze wonden met een steriel gaas en indien mogelijk legt u een drukverbandje aan voordat u naar de dierenarts gaat.

Aanrijdingen

Aangereden honden moeten altijd direct door de dierenarts nagekeken worden. Ook al lijkt het mee te vallen. Sommige verwondingen kunnen in een later stadium pas goed zichtbaar worden.

Wanneer een hond is aangereden is het goed op een aantal punten te letten:

  • Blijf zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellenLet op uw eigen veiligheid, zelfs de betrouwbaarste hond kan van de pijn of schrik onverwachts bijten.
  • Probeert u de hond niet onnodig te verplaatsen, dit kan tot ernstiger trauma leiden.

Controleer de hartslag, de ademhaling en op grote bloedingen. Deze verhelpen voor vervoer naar de dierenarts kan levensreddend zijn.

Bij een hartstilstand

Leg het dier op de zij en druk met beide handen op de borstkas met de handpalmen op de borst. Druk de borst in gedurende 1 seconde en laat dan los. Herhaal dit 30x per minuut gedurende 2 minuten. Controleer de hartslag.

Bij een ademstilstand

Zorg er eerst voor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen kunstmatig beademen. Dit doet

u door de kop in gestrekte positie te leggen, de bek te sluiten en de lippen goed over de onderlippen te vouwen. Dan kunt u door de neus beademen (denk aan uw veiligheid!). 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen.

Bij slagaderlijke bloedingen

Deze kunt u stelpen door stevig te drukken met een stuk schone stof . Indien dat onvoldoende is, kunt u ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de straartbasis, de liezen, de oksels en de hals. Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.

Maahet belangrijkste blijft: rustig blijven en aan uw eigen veiligheid denken!

Wonden

In verband met bacteriële infecties is het van belang onderscheid te maken in snij-/schaafwonden en bijtwonden.

Bijtwonden

De schade die vechtwonden kunnen veroorzaken verschilt enorm. Het is afhankelijk van de tijd dat de kaken hebben vastgezeten, de plek waar gebeten is en de afmetingen dan de hond die bijt.

Vooral bijtwonden waarbij grote honden een kleine hond hebben gepakt of waarbij lang is vastgehouden (met kopschuddden erbij) kunnen verradelijke wonden maken. Niet zelden zijn dat kleine steekwondjes met ernstige onderhuidse schade. Het gebit van honden en katten bevatten bacteriën waardoor het gevaar van infectie op de loer ligt.

Wat te doen bij bijtwonden?

  • Haren rondom de wond weghalenWond schoondeppen met zoutoplossing (1 eetlepel per liter water)
  • Grote wonden bedekken met een gaas en eventueel licht verband.
  • Bijtwonden die ouder zijn dan 6 uur kunnen wegens abcesgevaar niet meer gehecht worden.
  • Het is dus verstandig de wond voor die tijd te laten controleren door de dierenarts.

Snij- en schaafwonden

Snij- en schaafwonden worden regelmatig opgelopen. De kans op bacteriële infecties is een stuk kleiner dan bij bijtwonden maar dat is natuurlijk afhankelijk van het voorwerp.

Wat te doen bij snij- en schaafwonden?

Wonden die niet door de huid heen zijn hoeft u niet direct te laten controleren.Wel is het verstandig deze wonden schoon te maken met een zoutoplossing (1 eetlepel per liter water).Diepere wonden door de huid heen zullen wellicht gehecht moeten worden en het is dus verstandig deze binnen enkele uren te laten controleren door de dierenarts.

Indien uw hond veel aan de wond likt is het verstandig bijvoorbeeld een sok of een lichte bandage aan te leggen. Bij blijvend likken aan de wond doet u er goed aan de wond door de dierenarts te laten controleren.

Brandwonden

Honden kunnen op verschillende manieren brandwonden oplopen. Door vuur, door hete vloeistoffen of door chemische stoffen.

Wat te doen bij verbrandingen?

  • Koelen met waterKoelen met waterKOELEN MET WATER!
  • Inderdaad, koelen is het aller-, allerbelangrijkste bij brandwonden.
  • Natuurlijk liefst schoon water.

Is er geen schoonwater aanwezig, is het toch beter direct met vuil water te koelen dan 10 minuten te wachten.

Na minimaal 10 minuten koelen is het altijd noodzakelijk contact met dierenarts op te nemen. Ernstige uitgebreide brandwonden kunnen shock veroorzaken. Sommige brandwonden kunnen later tot huidversterving leiden.

Marta Grzeminska

Kerkweg 99

Maria Hoop, 6105 CD

06 24872900

Maandag : 9:00–16:00

Dinsdag : 9:00–16:00

Woensdag : 9:00-18:00

Donderdag : 9:00–16:00

Vrijdag : 9:00-16:00

Zaterdag : 9:00–15:00

Zondag : gesloten