De stamboomhond een hond uit een goed nest

Wat is nu eigenlijk een stamboomhond en wat is geen stamboomhond? En hoe herken je een stamboomhond?

Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.
Wij registreren alle stamboomhonden in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en geven de enige internationaal erkende stambomen uit.

hoe herken je een stamboomhond?

Aan een hond kun je niet zo maar zien of het een stamboomhond is of niet. Een Herdershond met stamboom en een Herdershond zonder stamboom kunnen er hetzelfde uitzien! Vraag dus altijd aan de fokker of hij honden met een officiële ‘Raad van Beheer’-stamboom fokt en of je de originele stamboom van de moederhond mag zien. Een officiële Nederlandse stamboom is te herkennen aan het goudzegel in de vorm van een hond.

Alle in Nederland gefokte stamboomhonden hebben een uniek chipnummer dat begint met de cijfers 52814. Wij controleren en chippen alle stamboompups rond de leeftijd van 5 tot 7 weken. Op de stamboom van de pup staat het chipnummer linksonder vermeld. De stamboom van je pup ontvang je via de fokker.

waar kun je terecht voor een stamboomhond?

Informatie over alle hondenrassen én de bijbehorende rasverenigingen vind je bij  www.houdenvanhonden.nl

waarom een stamboomhond

Als je overweegt om een hond te kopen, dien je een zorgvuldige keuze te maken. Er zijn namelijk verschillen tussen een hond met stamboom en een hond zonder stamboom. Een hond met een stamboom heeft een aantal voordelen boven een hond zonder stamboom. Wil je een hond die met zorg gefokt is? Kies een stamboomhond.

Stamboomhonden hebben voordelen die honden zonder stamboom niet hebben. Er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Kies zorgvuldig je nieuwe huisgenoot.

weten waar je voor kiest

Kies altijd voor een hond die bij je past. Hondenrassen zijn vaak gefokt en geselecteerd op bepaalde eigenschappen. Zo weet je vooraf welke eigenschappen je bij je stamboomhond kunt verwachten. Uiterlijk, groot of klein formaat, lange of korte vacht, karakter, veel of weinig werklust, aanleg voor sport of spel, waaks of niet waaks, actief of juist heel rustig. De eigenschappen van elk ras zijn bekend en staan beschreven. Met een stamboomhond kun je zorgvuldig een hond kiezen die bij je past. Zo zorg je voor een perfecte match tussen jou en je hond.

met zorg werken aan gezonde en sociale honden uit een goed nest

Bij het bepalen welke reu een teef mag dekken, houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren. Zo stellen veel rasverenigingen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Ook moet een fokker aan regels voldoen om het welzijn van de moederhond te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld een maximaal aantal nesten dat een moederhond mag krijgen.

Inteelt wordt gezien als veroorzaker van veel aandoeningen. Daarom zijn er regels om inteelt te beperken. Daaraan moet iedere stamboomfokker zich houden. Bij een stamboomhond kan de fokker via de stamboom controleren of de ouderdieren familie van elkaar zijn en er kans bestaat op doorfokken. Een stamboompup wordt dus met veel zorg gefokt.

Veel stamboomfokkers zorgen ervoor dat de pasgeboren puppy’s opgroeien in een huiselijke omgeving. Zo doen ze allerlei indrukken op die nodig zijn om later uit te kunnen groeien tot een sociale hond.

de 12 voordelen van een stamboomhond op een rij

Hieronder zie je de 12 voordelen op een rij. Daarnaast zie je welke voordelen bij een hond zonder stamboom niet gelden. Voer de onderstaande check altijd uit alvorens je over gaat tot de aanschaf van een hond. Kies zorgvuldig, kies een stamboomhond!

Als je geen stamboomhond kiest maar een pup waarvan de herkomst niet zeker is, dan loop je risico’s. Er worden ieder jaar meer dan 70.000 pups uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.

Ieder jaar worden er zo’n 60.000 tot 80.000 honden geïmporteerd. Een groot deel van deze honden, worden in Oost Europa uitsluitend voor de handel gefokt. Deze honden hebben geen internationaal erkende stamboom. Veel van deze fokkers nemen het niet zo nauw met de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de honden als Nederlandse fokkers.
Zo hebben veel moederhonden continue nesten en dat meerdere jaren achtereen. Nederlandse moederhonden mogen maar één keer per jaar een nest hebben. Bij stamboomhonden is er bovendien een maximum aan het aantal nesten. Ook doen Oost Europese fokkers meestal geen gezondheidsonderzoeken bij de ouderdieren en zijn de pups nogal eens ziek. De slechte start zorgt er voor dat deze honden vaak gedragsproblemen vertonen. Deze pups worden voor een paar tientjes gefokt en verhandeld.
In Nederland zijn deze pups vervolgens goedkoper te koop via internet en marktplaats. Logisch toch?

Veel organisaties waarschuwen ervoor dat je een zorgvuldige keuze moet maken bij de aanschaf van een pup. Dat is niet altijd makkelijk. Voor je het weet ga je met een pup uit de grootschalige broodfok en puppyhandel uit Europa naar huis. Zonder dat je het door hebt. Zo draag je onbewust bij aan het in stand houden van de broodfok en puppyhandel.

Hondentrimsalon Happy Puppy Maria Hoop  ,Marta Grzeminska

Voor een afspraak te plannen bel naar ons nummer

0624872900