Leuk! een hond

Pups, het liefste puppie van de wereld …

Verzorging en opvoeding van honden puppies is één van de leukste periodes als hondeneigenaar. Het is meteen ook één van de meest intensieve. Er komt nogal wat op u af. Hoe maak ik mijn pup zindelijk? Wanneer moet ik naar de dierenarts? Wat is de beste voeding? Waarom doet hij niet wat ik zeg?

Aanschaf van een pup

Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd:”bezint eer ge begint”. Asiels zitten vol met afgedankte honden. Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk van te voren over een aantal zaken goed na te denken.

 • Nemen we een pup of een hond uit het asiel?
 • Nemen we een rashond of een kruising?
 • We hebben nu nog tijd, maar over 10 jaar ook?
 • Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
 • En als we niet ruim bij kas zitten kunnen we ons dan niet beter verzekeren tegen onvoorziene uitgaven?
 • Verdiep u in het type hond wat u wilt aanschaffen en denk er goed over na of dit bij uw levenstijl past.

Hoe vind ik een betrouwbaar adres voor een pup?

pups.jpgHet is voor ons haast ondoenlijk om betrouwbare adressen voor kruisingen op te geven. Helaas zijn de ervaringen met de meeste “puppiefarms” niet erg goed. De enige goede tips die wij kunnen geven:

 • Gezond verstand laten werken bij bezoek aan een adres.
 • Als u een adres op internet vindt, even verder te zoeken naar de ervaringen met deze aanbieder.
 • In een aantal gevallen worden pups van puppiefarms aangeboden via families. Goed doorvragen en telefoonnummer/aanbieder checken of deze vaker voorkomt op internet.
 • In ieder geval de moeder mogen zien.
 • Niet trappen in vage contracten met constructies als “bij ziekte dient u onze eigen dierenarts te consulteren anders vervalt de garantie”.
 • Letten op de gezondheidskenmerken zoals hieronder vermeld.

Kiest u voor een ras dan zijn via de site van de raad van beheer de verschillende rasverenigingen te benaderen voor betrouwbare adressen:

http://www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/rasverenigingen/

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pup?

Let op waar u uw pup koopt. Zielige pups in een smerig achteraf schuurtje zullen uw hart breken en vertederen maar wanneer u zo’n pup toch koopt houdt u ook deze “broodfok” in stand. Vraag of u de moeder mag zien. Er bestaan veel “opkopers” van nesten pups. Wanneer u daar een pup vandaan haalt weet u nooit wat u precies koopt.

Het beste kiest u de pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Het is absoluut niet erg wanneer een pup eerst even de kat uit de boom kijkt en zich wat later bij u meldt. Pups die zich nu al erg dominant en erg zeker gedragen hebben wat meer potentie om agressie te ontwikkelen. Pups die nu al erg bang zijn hebben meer potentie zeer aanhankelijk te zijn of zich te ontwikkelen tot angstbijters.

Verder heeft een gezonde pup:

 • Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
 • Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
 • Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
 • Een schone neus zonder uitvloeiing.
 • Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”).
 • Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
 • Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

U heeft de pup in huis, wat nu?

 • Geef uw nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand.
 • De eerste dagen is het goed hetzelfde voer als dat van de fokker te geven. Wilt u van voeder wisselen dan kunt u dat het beste geleidelijk doen.
 • Maak uw huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus u kan er maar beter voor zorgen dat de kabels ed buiten bereik liggen.
 • Pups vinden hondenspeeltjes fantastisch, zorgt u er wel voor dat u speeltjes uitzoekt waar ze zich niet in kunnen verslikken.

Opvoeding & Socialisatie

Een goede socialisatie en opvoeding van een pup is belangrijk om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Als het goed is, heeft de fokker al de eerste stappen op gebied van gehoorzaamheid gezet en is deze reeds begonnen met zindelijkheidstraining. Nu ligt deze belangrijke taak bij u.

1. Opvoeding

Puppyklas
Geef u en uw pup op voor een puppyklas, zeker als het uw eerste hond is. Het is leuk, leerzaam en goed voor de socialisatie. Bij onze tabblad links vindt u pagina’s met adressen voor  hondenschool in onze omgeving.

Pups leren heel snel. Daarom is het heel belangrijk dat ze onmiddellijk leren hoe ze zich moeten gedragen. Geen enkele pup kan leren zonder hulp, dus is het aan u om hem vanaf de eerste dag het gewenste gedrag aan te leren. Dit kunt u doen door aan de volgende punten te denken;

Beloon het goedeOpvoeding en socialisatie pup
Beloon gewenst gedrag. Dit hoeft niet altijd iets lekkers te zijn, maar kan ook in de vorm van uitbundig prijzen. De timing van de beloning is van essentieel belang. De beloning moet binnen 2 of 3 seconden worden gegeven, anders associeert de pup de beloning met ander gedrag dan dat wat u wilde belonen.

Voorkom slecht gedrag
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen.

Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet.

Negeer slecht gedrag
Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen! Dit vindt de hond vreselijk! Pas als hij netjes met 4 poten op de grond zit begroet u de pup.

Indien nodig onderbreken
Sommige gedragingen zijn zo slecht of mogelijk gevaarlijk dat u in moet grijpen. U kunt het gedrag onderbreken met een ferm ‘nee!’. Dit betekent niet dat u naar de pup moet schreeuwen; hij weet immers niet dat hij fout bezig is! Onderbreek het gedrag met een geluid en zorg dat u de aandacht krijgt van de pup. Beloon de pup als hij stopt en naar u luistert.

Straffen en belonen met de stem
Honden reageren meer op intonatie dan op de woorden.

 • opvoeding pupCommando’s geeft u kortaf en met een lage stem;  AF!/ZIT!/BLIJF/FOEI!
 • Met een hoge, langgerekte stem beloont u; Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf!/goed zooooooooo!
 • Met een hoge stem zeggen: “foei hoor, dat mag je niet doen!” heeft een averechts effect. De hond zal gaan kwispelen en denken dat hij braaf is.

Consequent zijn
U krijgt een hechtere en sterkere band met u pup als u de basisregels voor gedrag snel duidelijk maakt. Zo maakt u van alledaagse dingen heel gewone dingen. Het is bijvoorbeeld niet meer zo dat uw pup niet als eerste de deur door mag vanwege eventuele rangordeproblematiek. Toch is het handig als hij even wacht en zich leert beheersen. En dit geldt voor meer dingen. Zo kunt u hem laten blijven voor hij zijn eten krijgt en hem even laten zitten voor hij wordt aangelijnd.

 • Eten; Geef de hond eten voordat u gaat eten, er is dan een kleinere kans op problemen omdat hij zijn buikje al vol heeft.
 • Spelen; Spelen heeft als belangrijkste hoofdfunctie dat het leuk is. Dat is ook logisch want het kost energie, je bent niet waakzaam en hebt du minder de gelegenheid om op je omgeving te reageren. Daarom is het belangrijk dat tijdens het spel de hond ook regelmatig wint. Het moet tenslotte leuk blijven. U mag gerust ingaan op een speluitnodiging van uw hond. Als u daar zin in hebt, Als u er geen zin in hebt stuurt u hem weg of negeert u hem. Wat erg goed werkt is een paar speeltjes speciaal te houden door ze na het spel ook echt op te ruimen, waar de pup niet bij kan. U bent dan echt een superleuke baas! Een bijfunctie van spelen bij puppy’s is dat ze ondertussen ook aan het leren zijn. Ze exploreren de wereld, hun gedrag en de reacties daarop en gaan op basis daarvan hun persoonlijkheidjes vormen. Dit is belangrijk en u speelt hierin ook een rol. Sommige persoonlijkheidstrekjes kunt u nu al zien en belonen als ze u bevallen maar ook ombuigen als het u niet zo aanstaat.
 • Slapen; Honden vinden het soms heerlijk om lekker veilig bij u te slapen, zeker als ze nog heel jong zijn. Het territorium is nog vreemd, ze zijn hun nestgenootjes en hun moeder kwijt en hebben houvast nodig. Die houvast bent u. Als ze eenmaal gewend zijn kunt u het alleen slapen gemakkelijk nog aanleren. En soms blijft het zo, ook goed als u daar geen moeite mee heeft.
 • Aandacht; Als uw hond aandacht vraagt bepaalt u of u erop in wilt ingaan. Dat mag de ene keer dus wel en de andere keer niet. Zorg wel dat u een manier leert aan de hond waarop deze weet dat u er nu even geen zin in hebt.
 • Vooruit denken; Wat nu leuk is, kan een heel stuk minder leuk zijn als de hond groot is geworden. Een labradorpup is leuk om nu op schoot te hebben, maar als hij straks 40 kg weegt en op schoot springt,…! Uw pup zal er echt niets van snappen als hij in een keer niet meer op de bank mag. Ook het bijten kan nu nog weinig kwaad, maar zal zo snel mogelijk afgeleerd moeten worden!

Vergeet niet dat elke pup anders is; er bestaat niet zoiets als de standaard pup. Iedere pup heeft zijn eigen karaktertje dat zich zal vormen tot een persoonlijkheid. U gaat een vreselijk leuk proces in waarin u uw hond leert kennen, hoe u hiermee om kunt gaan en hoe uw hond u leert kennen. De perfecte basis voor een jarenlang partnerschap. Naarmate de pup ouder wordt, met name na 6 maanden leeftijd, zal u merken dat u grenzen zult moeten stellen. Uw hond gaat zijn grenzen verleggen net als een puberend kind maar niet verder dan u toelaat.

pup opvoeding socialisatie

2. Socialisatie van uw pup

Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. Zo moet hij bijvoorbeeld leren dat als een andere hond zijn tanden laat zien dit een waarschuwing kan zijn maar dat dat bij mensen juist betekent dat het vriendelijk is. Hiervoor is fysiek contact noodzakelijk.

Daarnaast moet de pup wennen aan allerlei dagelijkse dingen die hij in en buiten het huis kan tegenkomen. Stofzuigers, muziekinstallaties, vrachtwagens brommers enz.. Hier kunnen ook andere levende wezens bij horen. Als uw hond geen sociale binding heeft met paarden hoeft hij er niet naartoe maar hij moet ze wel met rust gaan laten. Tenslotte hoort bij het hele proces dat puppy’s in best wel stressvolle situaties terecht moeten komen om daarmee te leren omgaan. U speelt hierin een belangrijke rol.

De manier die ze gaan aanleren kan ook een manier zijn die u wellicht niet zo leuk vindt. Dan moet u ingrijpen. Op een goede puppycursus leren ze u dat. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd.
socialisatie pup

Gedrag verandert
Vanaf de leeftijd van 3 weken tot de 7e week overheerst de nieuwsgierigheid bij pups, alles is in deze periode leuk en interessant. Vanaf 7 weken begint heel langzaam de aanleg om op nieuwe dingen terughoudend en ontwijkend te reageren.

De nieuwsgierigheid begint langzamerhand te verdwijnen. Op de leeftijd van 12 weken is deze helemaal verdwenen. Tenzij de hond hiervoor al allemaal leuke en prettige ervaringen heeft opgedaan met alles wat er te koop is in de wereld. Dan zijn die dingen namelijk niet meer nieuw en kan hij gewoon blijven naderen. Daarom is de socialisatieperiode tussen de 7e en de 12e week zo belangrijk.

Socialiseren dus!
Want u wilt immers niet dat uw hond;

 • Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.
 • Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.
 • Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen.
 • Niet alleen thuis kan zijn.

Socialisatie
Om de pup te wennen aan alledaagse zaken is het goed de kleine overal mee naartoe te nemen om te wennen (stad, draaideuren, liften, steigers, andere mensen, etc., etc. etc.). Daarnaast moet bij angstgedrag juist handelen om het angstgedrag niet onbedoeld te belonen.

pup socialisatie

Voorbeeld:
Stel, u loopt met uw pup over straat. Er komt een voorbijganger aan die uw pup graag even wil aaien. De pup vindt dit eng en begint te blaffen en misschien wel te bijten. De voorbijganger trekt zijn handen terug en loopt verder. De pup heeft nu door; “Hé, als ik iets eng vind, gaat het weg doordat ik blaf en bijt!”. De positieve ervaring is in dit geval het weggaan van de ‘ enge vreemde’. Uiteraard hoeft niet uitgelegd te worden wat voor consequenties dit gedrag kan hebben!

Het beste kunt u de pup oppakken in een nieuwe situatie. Dit voorkomt vluchtgedrag, jachtgedrag en aanvallen en dus ook de positieve ervaring die de pup kan opdoen.

Zoals in het voorbeeld, is het ook verstandig de voorbijganger uit te leggen dat de pup nog moet leren. Til de pup op (de vreemde is nu ook zo groot niet meer!) en vraag de passant of hij een snoepje in de buurt van de puppy wil houden. Laat vervolgens de puppy beslissen of hij dit wil aanpakken. Als dit zo is kan er na een paar keer vaak wel voorzichtig geaaid worden. Maar dan wel onder het kinnetje of op het borstje. Zo merkt het dier dat ook vreemde mensen heel plezierig kunnen zijn.

Het is aan te raden met uw pup naar een puppycursus te gaan. Ze worden in elke plaats wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit fantastisch vindt. Het is een uitstekende manier om uw pup te socialiseren en meer over het gedrag van uw geliefde viervoeter te leren.

Om een afspraak te plannen voor een puppy behandeling bel naar ons nummer

Hondentrimsalon Happy Puppy Maria Hoop, Marta Grzeminska

0624872900